• Print Friendly, PDF & Email

  Keukenapparatuur: hoeveel groepen heb je nodig?
  Sommige keukenapparatuur gebruiken zulke hoge vermogens dat er een eigen groep voor nodig is. Een bekend voorbeeld zijn de elektrische kookplaten. Maar er zijn meer apparaten die op een eigen groep thuis horen. Andere apparaten kun je gerust combineren met elkaar. Het is zaak daar een goed beeld van te hebben, wanneer je een nieuwe keuken plaatst.
  Om te bepalen welke eisen je nieuwe keuken aan je elektrische installatie stelt, moet je weten wat je aan apparatuur in je keuken wilt plaatsen. In een keuken zijn verschillende apparaten te vinden die grote vermogens gebruiken en daarom niet gezamenlijk op één groep kunnen. We zetten de meest gebruikelijke apparatuur voor je op een rij. In het algemeen is de norm dat een apparaat met een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt op een eigen groep thuis hoort.

  De kookplaat
  Koken op gas?
  Bij de kookplaat hangt het ervan af, wat voor kookplaat je neemt. Kook je op gas, dan is de kookplaat niet relevant voor je elektrische installatie. Je zult natuurlijk wel een gasaansluiting moeten hebben dicht bij de plek waar je kookplaat komt. En mogelijk ook een stopcontact, vanwege de elektrische ontsteking. Mocht je gaskookplaat dat niet nodig hebben, dan is het verstandig toch een aansluiting te maken. De kookplaat houdt het waarschijnlijk minder lang vol dan de keuken. Moet je de kookplaat vervangen, dan is het handig dat je dan voorbereid bent.

  Koken op elektrisch
  Elektrisch koken (inductie, elektrisch, halogeen of keramisch) betekent nagenoeg altijd dat je een driefase-aansluiting nodig bent. Dit komt doordat een kookplaat, wanneer je alle zones gebruikt, meer vermogen gebruikt dan een enkele groep kan leveren. Je kunt helaas ook niet gewoon twee groepen gebruiken, wanneer die twee groepen op dezelfde fase zitten. De hoofdzekering van de fase is daarvoor namelijk ook te licht. Met een driefase-aansluiting heb je dat probleem niet. Je gebruikt dan twee groepen, en verdeeld daarmee het vermogen over meerdere fases.

  Elektrisch koken op een enkele groep?
  Er zijn kookplaten die je ook aan kunt sluiten op een enkele groep. Dat bespaart de noodzaak van een driefase-aansluiting. Dat klinkt ideaal, maar de praktijk is iets anders. De kookplaat zorgt er namelijk voor dat er nooit teveel vermogen gebruikt wordt. Dat betekent dat je niet alle kookzones tegelijkertijd op maximaal vermogen kunt gebruiken. De kookplaat zal het vermogen verdelen over de gebruikte kookzones en het maximum niet overschrijden. In hoeverre dat in de praktijk voor jou een probleem vormt, zal je zelf moeten bepalen.

  Oven, magnetron, of beide
  Een oven is al lang een standaard onderdeel van de keuken. Lange tijd werden die op gas gestookt. Maar tegenwoordig is een elektrische oven normaal. Een oven is ook een apparaat dat een behoorlijk vermogen gebruikt. Het exacte vermogen varieert per model. Er zijn oven met een aansluitwaarde van 3500 Watt, die alleen op een eigen groep thuis horen. Er zijn ook ovens die de helft of zelfs minder vermogen hebben. Daar hoef je geen speciale groep voor te hebben, maar je moet wel oppassen dat je niet teveel andere apparatuur op dezelfde groep aansluit.

  Naast de oven is ook de magnetron een geliefd apparaat in menig keuken. In plaats van een solo magnetron kun je ook voor een combi-magnetron gaan. Wat je ook neemt, hetzelfde geldt als bij de oven. Sommige apparaten hebben een eigen groep nodig, en andere hebben een dusdanig laag vermogen dat er nog capaciteit van de groep overblijft voor andere zaken.

  Vaatwasser
  De vaatwasser is ook zo’n apparaat dat in de afgelopen jaren erg populair is geworden. In een nieuwe keuken hoort een vaatwasser thuis, tenzij je er echt geen ruimte voor hebt. Een vaatwasser verwarmt, pompt en heeft bewegende delen. Daardoor wordt er ook de nodige energie verbruikt. Qua aansluitwaarde liggen de meeste vaatwassers tussen de 2000 en 2500 Watt. Dat vermogen is dusdanig hoog, dat je er geen andere zware verbruikers bij aan kunt sluiten.

  Waterboiler of Quooker
  De kokend water kraan of Quooker is één van de meest recente nieuwe ontwikkelingen voor in de keuken. Maar doordat dit apparaat het water op een hoge temperatuur moet houden, wordt er wel de nodige elektriciteit gebruikt. Hetzelfde geldt voor de reguliere waterboilers die in sommige keuken te vinden zijn. In beide apparaten zit een verwarmingselement met een vermogen van rond de 2000 tot 2500 Watt. Net als met de vaatwasser kunnen deze apparaten niet op dezelfde groep als de andere hiervoor genoemde grootverbruikers.

  Geen grootverbruikers
  Dan zijn er ook nog de apparaten, die niet zulke hoge vermogens hebben. Denk aan een koelkast, vriezer en afzuigkap. Deze apparaten kunnen verdeeld worden over de groepen die je al nodig bent voor je keuken. Daarbij moet je wel blijven rekenen, om te kijken of je niet teveel op een enkele groep aansluit. Op een groep van 3000 Watt of meer kun je beter niets meer bijplaatsen. Kijk hiervoor naar de vermogens die deze apparaten gebruiken. Meestal zitten deze apparatuur zo rond de 150 – 300 Watt.

  Losse apparatuur en je stopcontacten
  Losse apparaten plug je in op een stopcontact boven je werkblad. Apparaten als een waterkoker, koffiezetapparaat en frituurpan worden wel gezien als kleine keukenapparatuur, maar hebben toch nog behoorlijke vermogens. Soms wel 2000 Watt of meer. Daarom is niet verstandig je losse stopcontacten op een groep te zetten in combinatie met een apparaat met een hoog vermogen, zoals een vaatwasser, oven en dergelijke. Het laatste dat je wil, is te moeten voorkomen dat je bepaalde apparaten tegelijkertijd gebruikt, omdat er anders een zekering uitgaat.

  Voorbeeld van de groepen verdeling
  Iedere keuken is uniek, maar qua keukenapparatuur komt het vaak op hetzelfde neer. De verbruikte vermogens variëren wel per model apparaat, maar in grote lijnen kun je wel een gemiddelde nemen. Dit kan je gebruiken als richtlijn. Wat je wel even moet controleren is of je apparaten niet veel meer vermogen nemen dan de hier gestelde waarden. Zo niet, dan kun je van bovengenoemde waarden uitgaan.

bel nu 0627273365
Ga naar de inhoud